Négy hét áll rendelkezésre: 2023. június 27. – 2023. július 25. között lehet véleményezni az EU Bizottság honlapján azt a felhatalmazáson alapuló rendelettervezetet, ami az ízesített borászati termékekről szóló 251/2014/EU rendeletet módosítaná. Fontos megjegyezni, hogy a tápértékjelölésre és összetevőkre vonatkozó kötelezettséget már korábban szabályba foglalták, a jelenlegi tervezet kiegészítené a 251/2014/EU rendeletet az ízesített borászati termékek összetevőinek címkézésére vonatkozó egyes különleges szabályok tekintetében.
A tervezetben olvasható, hogy a termék alapjául szolgáló szőlőbor összetevőit el kell különíteni az ízesített borászati termék készítésekor hozzáadott összetevőktől, ezért az alapbor összetevőit zárójelben kell feltüntetni, a zárójelen kívül pedig a további hozzáadott elemeket térfogatuk vagy tömegük csökkenő sorrendjében.
A szőlőborból készült termékek összetevőinek feltüntetésére vonatkozó szabályokkal való összhang érdekében, valamint, hogy megkönnyítsék a fogyasztóknak az értelmezést, a tervezet lehetővé teszi a „sűrített szőlőmust” kifejezés használatát mind a sűrített szőlőmust, mind a finomított szőlőmustsűrítmény megjelölésére, ha azt az ízesített borászati termék előállításához használt alapborhoz adják.
Ha ízesített borászati termékek előállításához szulfitokat, tojást és tojásalapú termékeket és/vagy tejet és tejalapú termékeket használnak fel, azokat a borszőlőből készült termékek címkézésekor hagyományosan használt kifejezésekkel kell feltüntetni a címkén. Ezeket az allergéneket zárójelben kell feltüntetni, ha a szőlőbor előállításához használják fel, míg - ha azokat a palackozás előtt adták hozzá az ízesített borászati termékhez - akkor a zárójeleken kívül kell jelölni.
A tervezet szerint lehetővé kell tenni az ízesített borászati termékeknél ugyanazon piktogramok használatát, amelyeket bor esetén használnak a szulfitok, a tojás és a tojásalapú termékek és/vagy a tej és a tejalapú termékek jelzésére.
NAK / Pető Krisztina