Gyakorlati, termelői igényekhez igazodva olyan kedvező jogszabálymódosítás lépett hatályba 2021. 05.22-én, mely révén a kistermelői értékesítés szabályozása több szempontból rugalmasabbá vált.
Egyrészt a módosító rendelet feloldotta a kistermelői értékesítés területi korlátozását szinte minden, a kistermelő által termesztett alaptermékből előállított élelmiszer vonatkozásában, érvényes FELIR azonosító (mely, a területileg illetékes jegyzőnél igényelhető) megléte esetén. Területi korláthoz kötött kivételként egyedül a tőkehús és a baromfin kívüli egyéb szárnyasok húsa maradt meg. Másrészt ugyanennek a rendeletnek köszönhetően lehetővé vált, hogy a kistermelő közeli hozzátartozója és alkalmazottja is részt vehessen a termelési, értékesítési folyamatokban. Mindezek a változások, a családi gazdaságokat szabályozó új törvény előremutató intézkedéseivel (pl. kiegészítő tevékenység végzésének lehetősége) kiegészülve a már stabil mennyiségű és minőségű termékkínálat előállítására képes kistermelőknek további növekedésre adnak lehetőséget.
A növekedési potenciál kiaknázása érdekében érdemes rövid élelmiszerlánc (REL) csoportok tagjaként bővíteni a közvetlen értékesítési csatornákat, amennyire a kapacitások engedik ilyen értelemben is többlábon állni. A REL együttműködéseknek sok formája van, így mindenki megtalálhatja az igényei szerint a legmegfelelőbbet. A különbözőségek ellenére minden formában közös az a pozitívum, hogy a termelő és fogyasztó közé -a hagyományos értékesítési rendszerekkel ellentétben- csak egy közvetítő ékelődik be, így a profit java helyben, a termelőnél tud maradni. Ráadásul az elmúlt, pandémiás időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a REL együttműködések a nagyfokú vevői hűségnek köszönhetően válságállóak és ügyes szervező segítségével fejlődőképesek.
A termelői piacok mellett a REL együttműködések ismertebb formája a bevásárló közösség, melyben a fogyasztók egy online platform segítségével előre leadott rendelésüket, fix időben és átvevő ponton tudják átvenni. A dobozrendszer esetében a fogyasztók egy termelővel szerződnek le egy teljes szezonra, idényjellegű termékeinek felvásárlásra. Ezen kívül működnek még a termelői boltok, illetve polcok (melyeket akár automata is helyettesíthet), és a mozgóboltok is. Mindegyik, eddig felsorolt formánál kulcsszerepe van a kényelmi szolgáltatásoknak, a könnyen kezelhető digitális platformnak, a gyors átadás, házhoz szállítás megszervezésének. Azonban legalább ilyen fontos a rendszeres személyes találkozási alkalmak biztosítása is, mert ez megalapozza a termelő és vevő elköteleződését.
A REL-ek másik nagy csoportja az élménygyűjtéshez, vendéglátáshoz köthető. Jól bevált formája a falusi vendégasztal szolgáltatás, amikor a kistermelő saját termékeit (szükség szerint kiegészítve más kistermelő termékeivel) felhasználva látja vendégül fogyasztóit. A másik, a fogyasztói tudatosság megerősödésével mind nagyobb teret nyerő forma, a vendéglátóhelyekhez történő beszállítás (ideértve a közétkeztetéstől kezdve a szezonális alapanyagokra specializálódott éttermekig sokféle típusú vendéglátóipari egységet), melynek magas minőségi és logisztikai követelményei vannak, ezért komoly felkészülést igényel a termelők részéről. Ebbe a csoportba tartozik még -a helyi adottságok szerint formálódó témautak és nyitott gazdaságok hálózata. Ezen REL típusnál a gazdaságok hálózatba szerveződve előre meghatározott időpontban (lehetőségeikhez mérten akár kisérő programokkal tarkítva) megnyitják gazdaságukat az érdeklődök felé. A vendéglátáshoz köthető REL formáknál szintén kulcsszerepe van a személyességnek, de ezen túl professzionális termékmarketing („brandépítés”) is elengedhetetlen hozzá.
Kistermelők, REL szervezők szíves figyelmébe ajánljuk a Kislépték Egyesület által szervezett 2021. június 25-én, Gödöllőn megrendezésre kerülő I. REL Expo-n. A rendezvény nemcsak újdonságokat és bevált jó gyakorlatok megismerésére ad lehetőséget, hanem (előzetes regisztráció alapján) lehetőség nyílik a köztestület és a hatóság szakértőivel történő személyes konzultációra is. Az eseményről összefoglaló készül, mely a NAK kommunikációs felületein lesz közzé téve.
(NAK/Nagy Anikó)