Modern sütő- és cukrászipari, valamint laboratóriumi fejlesztések szolgálják az élelmiszeripari gyakorlati oktatást Nagykőrösön.
2025. november közepén ünnepélyes keretek között került sor a VP1-1.2.1-23 kódszámú, „Bemutató üzemi programok a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrumban” című projekt keretében megvalósult fejlesztéseinek átadó ünnepségére a Közép-magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, Nagykőrösön. A projekt eredményeként az intézmény modern laboratóriumi eszközökkel, valamint korszerű sütő- és cukrász bemutató és oktató üzemi gépekkel gazdagodott, amelyek a gyakorlati képzést új szintre emelik.
A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Kisné Rózsa Ibolya, a Közép-magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Földi László, országgyűlési képviselő, dr. Körtvélyesi Attila, Nagykőrös város polgármestere, valamint Molnár Zoltán, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója.
A fejlesztések célja, hogy a tanulók valós, korszerű technológiai környezetben sajátíthassák el az élelmiszeripari szakmák gyakorlati alapjait. A beszerzett eszközök lehetővé teszik a legmodernebb sütőipari és cukrászati technológiák bemutatását, valamint az élelmiszer-ellenőrzési és minőségvizsgálati folyamatok élményszerű, magas színvonalú megismerését.
Molnár Zoltán főigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nemcsak a tanműhelyek korszerűsítéséről szól, hanem arról a szemléletformáló törekvésről is, amely a 21. század minőségi elvárásaihoz igazodó, gyakorlatcentrikus élelmiszeripari szakképzést helyezi előtérbe.
A projekt keretében olyan eszközök érkeztek az intézménybe, amelyek nemcsak a pék és cukrász szakma tanítását és elsajátítását támogatják, hanem az élelmiszerbiztonságot támogató élelmiszerellenőrzés hátterében álló laboratóriumi vizsgálatok korszerű, biztonságos és izgalmas elsajátítását is. A fejlesztések hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy a diákok naprakész tudással, stabil gyakorlati tapasztalattal és a modern technológiák ismeretével léphessenek be az élelmiszeripar világába.
Fotók: Zékány L. Rita/ Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum
Forrás: Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum
![]() |
![]() |


















