Duális képzés

A duális képzés olyan gyakorlati képzési forma, mely ötvözi az iskolai oktatást a gazdálkodó szervezeteknél, munkahelyi körülmények között megvalósított képzéssel. A duális képzéssel a munkaadói oldal és a szakképző intézményekben történő oktatás közelebb hozható egymáshoz, melynek egyik nagy előnye az utánpótlás-nevelés, ugyanis a munkaadó saját igényeihez igazítva oktathatja, képezheti leendő kollégáit, ezáltal befolyásolhatja a munkaerőpiacra kerülő humánerőforrás minőségét is.

A szakképzési hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó szervezet kötelezettségét teljesítheti tanulók gyakorlati képzésével is, elszámolhat, illetve visszaigényelhet költségeket.

Duális képzésben azon gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, akik szerepelnek a NAK duális képzőhelyek közhiteles hatósági nyilvántartásában.

A nyilvántartásba vételi eljárás kérelem benyújtással indul, melyet a szakirányú oktatást szervező szervezet székhelye, vagy a szakirányú oktatási célt szolgáló telephelye szerinti illetékes NAK megyei igazgatóságára kell benyújtani postai úton.

A nyilvántartásba vételi eljárás ingyenes.

Az eljárás során a nyilvántartást vezető szerv az alábbiakat vizsgálja a kérelmező szervezetre vonatkozóan:

  • alkalmas-e a szakirányú oktatás ellátására és a tanuló szakmai vizsgára történő felkészítésére,
  • rendelkezik-e a szakma oktatásához szükséges érvényes jogszabályokban meghatározott személyi, tárgyi, adminisztrációs és egyéb oktatás lebonyolításához kapcsolódó feltételekkel,
  • a kérelmező megfelel-e jogszabályokban előírt egyéb feltételeknek.

 

A nyilvántartást vezető szerv, azaz a NAK, a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályai szerint győződik meg a feltételek meglétéről.     

Minden, a nyilvántartásba vételi eljárással és egyéb duális képzéssel kapcsolatos kérdéssel a NAK területileg illetékes megyei igazgatóságának képzési referenséhez fordulhatnak az érdeklődő gazdálkodó szervezetek.

https://www.nak.hu/kamara/123-rolunk/megyei-igazgatosagok/18-megyei-igazgatosagok

A duális képzésről rövid összefoglaló itt érhető el. 

A nyilvántartásba vételi eljárás az év bármely szakaszában kezdeményezhető. Duális képzésbe bekapcsolódni azonban kizárólag a nyilvántartásba vételi eljárást követően lehet.

A nyilvántartásba vételi eljáráshoz kapcsolódó ügyintézésre a nyilvántartást vezető szervnek a kérelem beérkezésétől számítva maximum 60 nap áll rendelkezésére.

A kérelmezőnek érdemes figyelembe vennie az ügyintézési időt, illetve számolnia kell azzal, hogy a tavaszi időszakban kollégáink leterheltsége fokozottabb.

Igen, a szakirányú oktatást folytató gazdálkodó szervezeteket a területileg illetékes kamara rendszeresen ellenőrzi évközi ellenőrzések keretében.

 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ