Pályaorientáció

A NAK 2022. június 20. és augusztus 12. között, 18 megyében, 29 helyszínen – agrárszakképző intézmények és 70 duális képzésben résztvevő gazdálkodók bevonásával – mintegy 580 felső tagozatos általános iskolai diák számára szervezte meg a „Szakmakóstoló” pályaorientációs programhét nevű pályaorientációs eseményeit. A fiatalok a különböző agrárszakmák profilját az egy hét alatt kellőképpen megismerve, betekintést nyerhetnek abba, hogy az adott szakmákat/szakmairányokat milyen munkakörülmények jellemzik. 

A programokban elsősorban a szeptemberben 7-8. osztályba lépő, az adott agrárszakképző intézmény beiskolázási körzetébe tartozó általános iskola diákjai vehetnek részt bejárós, illetve bentlakásos formában.

Az egyhetes programok során a diákok aktív, játékos szakmatanulás keretei között ismerkednek meg az Erdőművelő, fakitermelő; Erdésztechnikus/Vadgazdálkodó; Erdőgazdálkodó; Kertész, Kertésztechnikus/ Dísznövénytermesztő, virágkötő; Gazda/Állattenyésztő; Növénytermesztő; Lovász, Mezőgazdasági gépész; Mezőgazdasági gépésztechnikus; Mezőgazdasági technikus/Állattenyésztő; Növénytermesztő; Kistermelői élelmiszer-előállító; Pék-cukrász; Sütő- és cukrászipari technikus; Szőlész-borász; Bor- és pezsgőgyártó technikus szakmákkal és szakmairányokkal.

A szakmák élményalapú és természetközeli megismerése során a diákok találkozhatnak a mezőgazdasági, az erdészeti, és az élelmiszeripari ágazathoz kapcsolódó munkafolyamatokkal. Megtanulják és gyakorolják a gazdasági állatok almozásának és takarmányozásának fogásait, de a lovaglás és a fogathajtás sem marad ki a tevékenységek közül. Bepillanthatnak a termények feldolgozásába is, a mezőgazdasági erőgépeket működés közben is kipróbálhatják. Az egyik legnépszerűbb elfoglaltság a traktorvezetés. Láthatnak drónbemutatót, kipróbálhatták a lövészeti-, és a farmszimulátort, amellyel virtuálisan gazdálkodhatnak: szántanak, vetnek, betakarítanak. Lehetőségük nyílt a pék-cukrász területre is betekintést nyerni. A diákok a programhetek során szerzett ismereteiket, tapasztalataikat szüleiknek családi vetélkedő, ppt, élménybeszámoló keretében mutatták be. A NAK a kezdeményezéssel az új szakmajegyzés szerinti agrárszakmák/szakmairányok népszerűsítését, valamint a beiskolázás elősegítését tűzte ki céljául. 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ