Szakmai információk és anyagok

Megjelent a "WiseFarmer: Gazdálkodók generációinak összekapcsolása a digitális korban" multiaktoros/töbszereplős projekt kézikönyve, valamint egy 3 perces kisfilm, amely magyar feliratozással is elérhető.

 A videó elérhető itt ITT, amely alapján gyorsan képet kaphatunk a projekt tevékenységeiről, eredményeiről, és a további információs forrásokról.

A projekt célja egy olyan tanulási módszer kialakítása volt, amely során a célcsoportot képező egyéni és családi gazdálkodók egyaránt fejleszthették a digitális eszközök használatára vonatkozó kompetenciáikat, termelési készségeiket és vállalkozói képességeiket.

A programban a digitális jártassággal rendelkező mezőgazdasági csoportok (jellemzően a fiatalabb generáció), és a termelési tapasztalatokkal bíró, a helyi sajátosságokat jobban ismerő (többnyire az idősebb korcsoportba tartozó) gazdák közösen vettek részt. Ez a két célcsoport úgy nevezett mentor párokat alkotva, a valós élethelyzetekből merített problémamegoldás-orientált feladatok elvégzésével a tanulási folyamatban együttműködve, egymást támogatva, az agrár-szaktanácsadók segítségével oldották meg az adott problémákat.

Forrás: GAK – Dr. Papócsi László

 

A WiseFarmer (Bölcs Gazda) elnevezés egyrészt utal a kis- és családi gazdálkodásban meghatározó jelentőségű személyes szempontok (helyi tapasztalat, gyakorlati tudás, hagyomány, szokás, kultúra, attitűd, szociális helyzet, családi körülmény, stb) kiemelt figyelembevételére; másrészt a Smart Farming-ot egy lépéssel "meghaladva" olyan digitális eszközök, alkalmazások felhasználására, amelynek célja nem kizárólag a gazdasági profit, hanem a kisgazdálkodói kontextusban értelmezendő tágabb, összetettebb, fenntarthatóbb, a fent említett szempontoknak megfelelő eredmények elérése is. A projekt honlapja elérhető ITT.

A két éven keresztül futó projekt a GAK Nonprofit Kft kezdeményezésére és vezetésével valósult meg, a konzorciumban 5 ország és 7 partner szervezet vett részt (GAK és Széchenyi István Egyetem (SZE) - Magyarország; Dél-Kelet Európai Agrárszaktanácsadási Hálózat (SEASN) - Horvátország; Athéni Agráregyetem (AUA) - Görögország; Nemzeti Agrárszaktanácsadási Intézet (IPN) - Szerbia; Bánáti Agráregyetem (BUAS) - Románia; WeAreNet NGO (WAN) – Szlovákia vettek részt. A projektet az EU Erasmus+ programja támogatta.

 

Készítette: Jakab Ágnes/NAK és Dr. Papócsi László/GAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ