Szaktanácsadás nemzetközi képviselete

A hálózatépítő eseményen az EUFRAS (Európai Mezőgazdasági Tanácsadók és Tanácsadó Szervezetek) tagok azzal a céllal találkoztak, hogy a pandémia után újra felvegyék egymással a személyes kapcsolatot, és közösen vitassák meg a hálózat előtt álló kihívásokat.

Az eseményt az EUFRAS a Flamand Szaktanácsadási Központtal (Boerenbond) együttműködve szervezték, amely Flandria és Kelet-Belgium minden gazdájának, kertészének és zöldség-gyümölcs előállítójának, termelőjének szakmai szervezete. A Boerenbond célja, hogy a társadalommal konzultálva erős, fenntartható mezőgazdaságot és kertészetet hozzon létre. A fenntarthatóság iránti igény négy területen jelenik meg: ökológiai, gazdasági, szociális és társadalmi.

A Boerenbond tevékenységét a helyi gazdaságok "nagyköveteinek" története alapján mutatták be az EUFRAS tagoknak. Ezek a „nagykövetek” olyan gazdálkodók, akiknek ez a szervezet adott- vagy ad tanácsot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az elmúlt években a Boerenbond valamilyen formában együttműködött velük úgy, hogy például a kreatív ötleteiket segített megvalósítani. Jó példa erre a helyi energetikai partnerség megteremtése, termékfejlesztés, új sertésistálló-koncepció stb.

Az EUFRAS taggyűlésen kiemelt figyelmet kapott az Ukrán Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálatok Országos Szövetségének előadása, akikkel a háborús körülmények közötti mezőgazdasági fejlődés kilátásait, és az EUFRAS szervezettel történő lehetséges együttműködési lehetőségeket vitatták meg a delegáltak. Itt kifejezett megkeresés érkezett az ukrán tagszervezet felől (Ivan Pankiv és Roman Korinets www.dorada.org.ua) a network tagjai, így a magyar tag felé is.

  

Fotó: NAK

A találkozó további részében a szaktanácsadással kapcsolatos 2022. őszén induló új projektek kerültek ismertetésre azzal a céllal, hogy az egyes projektek szereplői megismerjék egymást, tekintettel arra, hogy a Horizont Európa program keretében számos olyan projekt indul, amelyben az EUFRAS-tagok többsége részt vesz. Ilyen projekt a ModernAkis (Presentation: EUFRAS meeting Leuven – modernAKIS), az Attractiss (Presentation: EUFRAS meeting Leuven – ATTRACTISS), a CoreNet, a ClimateFarmAdvisors (Presentation: EUFRAS meeting Leuven – ClimateFarmAdvisors), Climate Farm Demo (Presentation: EUFRAS meeting Leuven – Climate Farm Demo). Ezekhez a projektekhez elengedhetetlen a hálózaton belüli kapcsolatrendszerek és szinergiák kialakítása.

A hálozatépítő eseményen bemutattatásra került továbbá a Young Professionals for Young Professionals for Agricultural Development mentorálási és képzési program is. A 2022. novemberében induló program, a fenntartható és igazságos élelmezési rendszerekre összpontosít, és mentorálást kínál a fiatal tanácsadóknak. A program fókuszában a „hard” és „soft” skills készségek fejlesztése áll, amellyel hatékony, hasznos és jövedelmező karriert építhetnek a fiatalok a tanácsadás területén. A résztvevők emellett CECRA (Certificate for European Consultants in Rural Areas) tréning tanúsítványt is kapnak a kurzus végén. A program célcsoportja a pályájuk elején álló, 35 évnél fiatalabb európai fiatal vidéki tanácsadók. A képzésre történő jelentkezéshez a tanácsadóknak 2022. október 10-ig lehet jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. (Korábban a képzés meghirdetésre került a NAK felületén és a Fiatal Hazai Szaktanácsadók Facebook csoportjában.)

A rendezvény folytatásaképpen, kötetlen hálózatépítő ülést tartottak, amelyen a delegáltak lehetőséget kaptak, hogy az új tagokkal, továbbá az új projektek képviselőivel megismerkedhessenek.  

Az előadások végén poszterkiállítást várta az érdeklődőket.

Fotó: Peter Paree, a ZLTO projekt igazgató

(ZLTO Southern Farmers Union Wageningen University & Research, Hollandia)

 

Az ülés második napján Farm Demo keretében egy virágkertészeti üzleti modellt mutattak be, amely a helyi lakosság bizalmára épít. A social innovation típusú szolgáltatás lényege, hogy a kertészeti parcellákba virágot ültetnek, az évi 400 EUR a tagsági díjat minden év tavaszáig be kell fizeni a hálózat tagjainak, és ezért cserébe heti egy alkalommal a nap bármely szakában 30 szál virágot „szüretelhet” a tag, amiért alkalmanként még 11 eurót kell fizetni. A helyi lakosság érett arra, hogy kerítés nélkül, a nap bármely szakában elvihető a virág. Mindenki csak annyit vág le, amennyi a megengedett egység, amennyiért fizetett. Zászló jelöli azt a területet, ahol vágásérett a növény, és szabadon levágható. Nagyon „trendi”, mert a vásárlók maguk készítik, a saját ízlésüknek megfelelően a virágcsokrokat. Ez az új üzleti modell a kertészetnek is jó, mert a hálózat tagjai előre megfinanszírozzák a működésüket, és az időjárás jelentette kockázatot nem ők, hanem a vásárlók vállalják (a vásárló tisztában van azzal, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények befolyásolhatják a kertészeti termék minőségét).

 

Fotó: NAK

NAK/Gáborné Jakab Ágnes

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ