Szaktanácsadás nemzetközi képviselete

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) immár 4 éve aktív tagja az i2connect H2020-as nemzetközi projektnek. Az együttműködés keretében eddig 14 tanácsadó vett részt keresztlátogatáson (cross-visit), öt európai tagállamban (Németország, Lengyelország, Portugália, Olaszország, Lettország).

A projekt a meglévő tanácsadói hálózatokra és megvalósult sikertörténetekre építkezve szólítja meg az agrártanácsadókat olyan szemlélettel, amelyben az innováció alulról jövő (bottom-up) kezdeményezés. A konzorcium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a tanácsadók a jövőben minél több EIP-AGRI (Európai Innovációs Partnerség) projektet kezdeményezzenek, illetve vegyenek részt ilyenekben nemzeti- és nemzetközi szinten egyaránt.

A legutóbbi cross-visit keretében Faragó Nikolett és Virág László Marcell szaktanácsadók látogattak el a görögországi Imathia-ba 2024. március 25-28. között. A cél az volt, hogy a tanácsadók a gyakorlatban tanulják meg azonosítani, ill. elemezni az interaktív innovációs folyamatokat a görög partnerek vezetésével egy demonstrációs farm működésén keresztül. A két szaktanácsadó az alábbiakban osztja meg velünk görögországi szakmai tapasztalatait.

Virág László Marcell: Az i2connect projekt keretein belül a Kamara szervezte az utat és segítette a szakmai felkészülést, nekem tulajdonképpen csak a tudásomat és a tapasztalatomat kellett elvinnem magammal Veria-ba, minden másról a Kamara és a külföldi partner gondoskodott. A nemzetközi csoportot egy magyar, egy finn, két bolgár, egy olasz, egy ír és egy horvát szaktanácsadó kolléga, valamint jómagam alkottuk. A tréninget Elena Zarokosta és Alex Koutsouris tartotta (Athéni Egyetem), de a helyi szaktanácsadói csoport vezetőjének Dimitris Valamis-nak (head of AGRO-Q) az előadását is nagy élvezettel hallgattuk. Továbbá helyi farmerek és Chris Giannakakis, a Venus csoport tulajdonos igazgatója is örömmel osztotta meg velünk tapasztalatait a hálózatosodásban rejlő hatalmas lehetőségekről.

 

i2connect Network-analízis (Forrás: Faragó Nikoletta és Virág László Marcell)

Az itthon tanultak (the innovation spiral, the circle of coherence and the triangle of co-creation) gyors átismétlését követően a gyakorlatban is megtekinthettük egy remekül felépített hálózat működését, mind termelői, mind szolgáltatói és szaktanácsadói oldalról, hiszen egy 17 hektáros, gyönyörűen beállított őszibarack ültetvényben tettünk látogatást. Az ültetvény és a telephely bejárása alatt a termelő elmondta, hogy kezdetben mennyire kétkedve fogadta az ottani szaktanácsadó kollégák hálózatépítésre irányuló törekvéseit, s mégis milyen jó, hogy élt ezzel a lehetőséggel. A farmról a Venus Ltd. konzerváló üzemébe látogattunk el, ahol a hálózatban megtermelt őszibarackot, olívabogyót és számos más terméket hoznak kereskedelembe applikálható formába.